Yaşam

Doğduğunuz ay ve mevsimin hayatınızı nasıl etkilediğini öğrenince çok şaşıracaksınız!

Doğduğunuz ayın aslında hayatınızı etkilediğini biliyor muydunuz? Hayır, burçlardan bahsetmiyoruz. Araştırmalar göreli yaş etkisinin hem akademi hem de sporda görülebileceğini gösteriyor. Peki nedir bu göreceli yaş etkisi? Göreceli yaş etkisi dışında, doğduğumuz ay hayatımızı nasıl etkileyebilir? Gelin bu bahise içeriğimizde yapılan araştırmalar ışığında birlikte göz atalım. ?

Kaynak:https://www.youtube.com/watch?v=2MgU7…

Öncelikle göreli yaş etkisinin ne anlama geldiğini açıklayalım.

Diğer bir ifadeyle göreli yaş etkisi, bir yılın ilk aylarında doğan ve gelişim sürecini tamamlamamış sporcuların fiziksel, bilişsel ve motor gelişimlerinin son ayda doğan sporculara göre daha gelişmiş olmasını ifade etmektedir. yılın ayları ve bu gelişmenin getirdiği avantajın olumlu etkileri. Göreceli yaş etkisi, 2009 meta-analizi ile doğrulanmıştır.

Birçok spor dalında seçilecek futbolcuların yaş sınırlamalarında 1 Ocak tarihi esas alınmaktadır.

Aynı yılın Ocak ayında doğan bir çocuk ve Aralık ayında doğan bir çocuk, orta yaşlarında olsalar bile aynı yaş grubunda yarışacakları anlamına gelir. Yani Ocak ayında doğanlar fiziksel olarak daha gelişmiştir.

Örneğin, belirli bir yaş kümesindeki bireylerin ortasındaki on bir aylık bir fark, özellikle ergenlik döneminde performansta önemli farklılıklara neden olabilir ve o kümede daha erken doğanların lehine olabilir.

Farklı ülkeler farklı gruplama kriterleri belirler. Örneğin, Birleşik Krallık’ta spor yıllarının akademik yıllarla uyumlu hale getirilmesi yaygınken, İrlanda’da spor yıllarının çoğunlukla takvim yılıyla uyumlu hale getirilmesi yaygındır.

Ayrıca bilim adamları, bazı hastalıklara yakalanma oranının doğum ayına göre daha yüksek olduğunu bulan araştırmalar yürüttüler.

Eylül ortası ve Aralık aylarında doğanlar kalp ve damar hastalıklarından daha fazla korunurken, kış ve ilkbahar aylarında doğanlar daha yüksek risk taşıyordu. Dilerseniz hangi mevsimde doğma ihtimallerine bir göz atalım. ?

İlkbaharda doğanlar daha düşük depresyon oranlarına sahiptir.

İlkbaharda doğan insanlar klinik depresyona daha yatkındır. Birleşik Krallık’ta elli sekiz bin denek üzerinde yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre, Mayıs ayında doğan insanın sıfır noktası tam ortasındadır. Kasım ayı bebekleri en düşük depresyon oranlarına sahiptir.

Yaz aylarında doğanlar mevsimsel depresyona daha az yatkındır.

Yaz aylarında doğanların mevsimsel duygudurum bozukluğu yaşama ihtimalinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Ağustos ayında doğan bebekler, Ağustos ayının ortasında en düşük bipolar teşhis seviyesindedir.

Sonbaharda doğanlar sinirli olma eğilimindedir.

Sonbaharda doğan insanlar sadece düşük düzeyde depresyon yaşamakla kalmaz, aynı zamanda örneğin bipolar bozukluk gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları da daha düşüktür. Sonbahar aylarında doğan insanlar daha sinirli olma eğilimindedir. Ekim ve Kasım aylarında doğan insanlar, solunum, üreme ve nörolojik hastalıklar açısından daha büyük risk altındaydı.

Kış aylarında doğanlar depresyona daha yatkındır.

Doğum tarihi kış aylarında olan bireylerin yaşadıkları zorluklar arasında şizofreni, bipolar bozukluk ve depresyon görülme sıklığı daha fazladır. Bir araştırmaya göre kış aylarında doğan bebeklerin sonları sonbaharda doğanlara göre daha az. Ayrıca 2015 yılında üç yüz ünlü üzerinde yapılan küçük bir araştırmaya göre Ocak ve Şubat ayları; Ünlü olmak istiyorsanız en avantajlı aylar olarak görülüyor. Bu ayların yaratıcılık ve yaratıcı problem çözme ile ilişkili olduğu bulundu.

Bunların hiçbiri, ebeveynlerin doğumları makul mevsimlere göre planlamaları gerektiği anlamına gelmez.

Bu bilgi kesinlikle doğduğunuz ayda bir hastalığınız olacağı anlamına gelmez. Aslında kişiliğiniz, doğduğunuz mevsimden çok yaşadıklarınıza bağlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu