Haber

Eski İngiltere Başbakanı David Cameron yeni Dışişleri Bakanı oldu: Siyasi kariyeri nasıl değişti?

Muhafazakar Parti13 yıl sonra iktidara gelmektaşımak ve 2010-2016yıllar arasında başbakanlıkDavid Cameron, İngiltere Avrupa BirliğiAyrılmaya karar verildi BrexitReferandumun ardından istifa etti.

Cameron, göreve atanmasının ardından sosyal medya platformu X’te (eski adıyla Twitter) paylaştığı açıklamada şunları söyledi: “Yedi yıldır siyasetin ön saflarında yer almamış olsam da, 11 yıllık Muhafazakar Parti liderliği ve 6 yıllık Başbakanlık deneyimimin, Başbakan’a yardımcı olmamı sağlayacağını umuyorum.” söz konusu. Cameron, Başbakan Subak’ın “bazı bireysel kararlarına katılmamasına rağmen” “güçlü ve yetenekli” bir lider olduğunu da sözlerine ekledi.

David Cameron kimdir?

Kraliçe Victoria’nın torunlarıamca IV. Williamkızı Elizabeth Hay, Erroll KontesiDavid Cameron’a dayanarak 1966Londra’nın BerkshireBölgede doğdu. ‘Eton koleji’Orta öğrenimini de tamamladıktan sonra Oxford Üniversitesiiçinde Felsefe, politikaVe ekonomieğitim aldı.

David Cameron’un siyasi kariyeri

Mezun olduktan sonra 1988-1993 yılları arasında Muhafazakar Parti Araştırma Dairesi’nde çalıştı. Daha sonra Maliye Bakanlığı’nda özel danışman olarak çalıştı.

2001 yılında yapılan seçimlerde Muhafazakar Parti’den Witney bölgesi milletvekili seçilerek ilk kez parlamentoya adım attı. Avam Kamarası Sosyal İşler Komitesi üyesiydi. Haziran 2003’te gölge hükümette eğitim bakanı olarak atandı. Aynı yılın Aralık ayında Muhafazakar Parti Genel Başkan Yardımcısı seçildi. 2005 seçimlerinden sonra gölge hükümette Milli Eğitim Bakanı oldu.

6 Aralık 2005’te Michael Howard’ın istifası sonrasında boşalan parti başkanlığına oy çokluğuyla seçildi. Bu tarihten sonra Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı unvanını kazandı.

Başbakan Tony Blair ve ardından Başbakan Gordon Brown’un hükümetlerine 5 yıl boyunca karşı çıkan ve değişim sözü veren Cameron, 6 Mayıs 2010’da yapılan seçimlerin ardından partisini 307 milletvekiliyle ilk hükümeti kuracak konuma getirdi. Tek başına yönetecek çoğunluğa sahip olmayan Cameron, Liberal Demokratlarla koalisyon görüşmelerine başladı ve 11 Mayıs 2010’da Kraliçe II. Elizabeth ile görüştü. Başbakanlık görevini Elizabeth’ten aldı. Böylelikle Cameron hem son 200 yılın seçilen en genç başbakanı hem de 1945’ten sonra koalisyon hükümeti kuran ilk kişi oldu.

David Cameron’un başbakanlık dönemi

Başbakanolduktan sonra 2008 ekonomik krizidaha sonrasında Avro Bölgesi’nde borç kriziOnlara yönelik politikaları nedeniyle eleştirdi. Aralık 2011’deSıkı bütçe disiplini ve mali anlaşma öngören ve Avrupa Birliği’nin 26 üyesi tarafından kabul edilen tasarıyı, ülke çıkarlarına uymadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Cameron, 27 Temmuz 2010Üzerinde yürütülen Türkiye ziyareti sırasında “Gazze açık hava hapishanesi olarak kalamaz”söz konusu .

Cameron döneminde eşcinselçiftler için resmi dini evlilikKatliamı kolaylaştıran yasa tasarısı Müşterekler Temsilciler Meclisi’nden geçti. Cameron da bu tasarının kabul edilmesini destekleyenlerden biriydi. İskoçya’nın 2014’te Birleşik Krallık’tan ayrılması yönündeki referandumda “Birlikte daha iyiyiz”sloganıyla İskoçya’nın Sendikadan ayrılmaması gerektiğini savundu. Bu referandum sonucunda İskoçya birlikten ayrılmadı.

Nisan 2014’te, o “Biz Hıristiyan bir ülkeyiz” Sözleri İngiltere’de 50’den fazla aydın tarafından eleştirildi. Cameron, 2015’teki seçimleri kazanması halinde ülkenin AB üyesi olarak kalıp kalmaması konusunda referandum yapacağının sözünü verdi. 7 Mayıs 2015 tarihinde Avam Kamarası’nda çoğunluğu sağlayarak tek hükümet olarak seçildi. Daha sonra ülkenin 23 Haziran’da AB üyeliği konusunda referandum yapacağını duyurdu.

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’ne üyelik referandumundan çıkmasını engellemek için çalışmalar ve kampanyalar yürüttü. Babasının vergi kaçırdığına dair iddialar Panama Belgelerinde ortaya çıktı. Cameron’un Panama belgelerindeki iddialarla bağlantısı; Babasının vergi kaçakçılığı yaptığı şirketlerde hisse sahibi olmasından yanaydı.

Cameron önce iddialara karıştığını yalanladı, ardından itiraf etti. Bu süreçle ilgili olarak “Bu durumu daha iyi halledebilirdim” dedi. Göçmenlik kurallarının sıkılaştırılması için alınması gereken tedbirleri anlattığı konuşmasında, halktan kaçak göçmen olduğunu düşündükleri kişileri ihbar etmelerini istedi. Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Konferansı toplantısında Elizabeth II ile yaptığı görüşmede Nijerya’dan bahsetti ve ‘Afganistan’Bunları “korkunç derecede yüksek düzeyde yolsuzluğun” olduğu ülkeler olarak nitelendirdi.

Çok kültürlülüğün başarısızlığa uğradığını da belirten Cameron, bu konuda İngiliz Müslümanlar tarafından eleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Libya’da Muammer Kaddafi hükümetini deviren askeri müdahalenin başarılı olduğunu ancak İngiltere ve Avrupa ülkelerinin daha sonraki tutumları nedeniyle Libya’da genel durumun bu hale geldiğini belirterek, ‘Cameron’ın dikkati dağılmıştı’ dedi. ‘. David Cameron’dan bir açıklama Müslüman Kadınların toplumun diğer kesimlerinden ayrıştırılması ve radikal niyetlerden etkilenmemesi için kararlı adımların atılması gerektiğini söyledi. Ayrıca İngiliz hükümetinin İngilizce derslerine 20 milyon sterlin ayırmayı planladığı açıklandı. Cameron’un konuyla ilgili bir başka görüşü de şu: “Burası İngiltere, bu ülkede kadınlar nasıl yaşayacaklarını seçmekte özgürler.”Açıklamalar vardı.

Filistin’e yönelik politikası neydi?

Birleşik Krallık’taGeniş yankı uyandıran bu ifadeler için Independent, Cameron’un Türkiye ziyaretiyle İsrail’e savaş uyarısında bulundubaşladığını duyururken , Financial Times İngiltere Başbakanı’nın yorumunun Ankara’da alkış aldığını yazdı. yaptı Pakistanziyareti sırasında “Dünyadaki birçok sorunun arkasında İngiltere var” dedi. Cameron ayrıca Oxford Üniversitesi’nden çok az sayıda öğrenciyle ayrıldı. siyah öğrenci Aldığı için eleştirilen David Cameron, Filistin’in devlet olarak tanınıp tanınmayacağına ilişkin parlamento oylaması sonucunun ülkesinin Filistin politikasını değiştirmeyeceğini açıkladı. Avam Kamarası’ndaki oylamada Filistin’i devlet olarak tanıyan yasa tasarısı kabul edildive böylece Filistin İngiliz parlamentosu tarafından devlet olarak tanındı.

Eski bakan, Filistin’e yürüyüş düzenleyenleri ‘çete’ olarak nitelendirerek görevinden alındı

Times gazetesinde 9 Kasım’da yayımlanan yazısının ardından Suella Braverman’a yönelik istifa baskıları ve Sunak’ın görevden alınması yönündeki çağrılar arttı.

Yazısında Braverman, İngiltere’deki Filistin yanlısı protestoları ‘rahatsız edici derecede Kuzey İrlanda’da yaşananları anımsattığını’ öne sürerek eleştirdi ve gösterileri düzenleyenlere çağrıda bulundu. “Filistin yanlısı çeteler”dedi.

Braverman ayrıca Londra Polis Departmanını protestoculara karşı ‘çifte standart’ uygulamakla suçladı; Sağ kanat gruplarının daha önce yürüyüşleri yasakladığını ve Londra polisinin Filistin halkıyla birlikte dayanışma yürüyüşlerini ‘tercih ettiğini’ iddia etti.

Başbakan Sunak’ın Braverman’ın makalesini onaylamadığı ortaya çıktı. Suella BravermanGörevden alınmasının ardından yaptığı açıklamada, ülkesine İçişleri Bakanı olarak hizmet etmenin kendisi için ‘en büyük ayrıcalık’ olduğunu söyledi. “Zamanı geldiğinde çok daha fazlasını söyleyeceğim”söz konusu.

İngiltere’de de Braverman’ın gelecekte iktidardaki Muhafazakar Parti’nin lideri olabilmek için siyasi amaçla hareket ettiği yönünde yorumlar yapılıyor.

damalhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu