Haber

Kabus gibi çöktü! Kirpi balığı gözünü Marmara’ya dikti…

İstanbul Su İşleri Kooperatifleri Birliği Lideri Erdoğan Kartal, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar nedeniyle Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’e yerleşen zehirli kirpi balığının Ege’den sonra rotasını Marmara Denizi’ne çevirdiğini söyledi.

İklim değişikliğinin denizler üzerindeki etkisine dikkat çeken Kartal, derisinde veya karaciğerinde salgıladığı zehirle insanlar ve diğer balıklar için öldürücü olan kirpi balığının Hint Okyanusu’nu geçerek Ege Denizi’ne geldiğini belirtti. küresel ısınmanın etkisi.

Kartal, bu balığın geldiği ortama hızla uyum sağladığını ve istilacı bir tür olarak nitelendirildiğini, Ege’den sonra Marmara’ya yayılma riskinin bulunduğunu belirtti.

Kartal, küresel ısınmanın balıkların göç yönlerini değiştirdiğine dikkat çekti. “Isınma, balıkların uzunluğunu, üreme kalitesini, hatta rotasını bile değiştiriyor. Bu nedenle zehirli kirpi balığını çok kısa sürede Marmara’da, hatta Karadeniz’de görebiliyoruz. Bu tür çok hızlı ürüyor ve çünkü Zehirlidir, etrafındaki balıkların yaşama şansı yoktur. Balıkçıların ağlarına da yakalanabilmektedir.” “Çok zarar veriyor.”söz konusu.

“SAVAŞMAK ÇOK ZOR”

Kartal, kirpi balığının denizlerdeki çeşitlilik açısından tehlike oluşturduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kayıplarını önlemek için kuyruklarını satın aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Büyük olanları 12,5 lira ödüyor. 2023’te yaklaşık 15 bin zehirli balon balığı Bakanlığa teslim edildi. Bakanlık, balıkları toplayarak üremelerini engellemeye çalışıyor. Oruç olduğu için mücadele etmek çok zor. üreme türü. balığın içinde bir kesenin içinde zehir var. bu zehir insanları felç eder hatta öldürür. bu balık asla yenmemeli. bu balık bir profesyonel tarafından temizlenmeli. aslında bu saatte yenmezse daha iyi olur. Sonuçta eti pek lezzetli değil. Yüzerken rastlasanız bile uzak durun. Vücudunuzda açık yara varsa zarar verebilir. “Bu yaz Akdeniz sahillerinde görülme ihtimali çok yüksek. çok yüksek. Bu fırsatı değerlendirerek vatandaşlarımızı uyaralım.”

“DENİZLERİMİZDEKİ BALIKLARIN UZUNLUĞU ESKİ DÖNEME GÖRE ÖNEMLİ HALE GELMİŞTİ”

Kartal, balıkçılık sektörünün yeni yıldan beklentilerini de anlattı.

Kartal, bu aylarda en çok hamsinin tezgahlarda olması gerektiğini belirtti. “Ancak eylül ayında Marmara’da hamsi avcılığı başladığında kışa yetecek kadar balık kalmamıştı. Denizlerimizdeki balıkların boyutları eskisine göre çok küçüldü. Şu anda tezgahlarda bulunan istavritlerin boyutları da şu anda aşağıda. Bu nedenle geçen yıl balıkçılık sektörü açısından iyi bir sezon geçirmedik.Balık fiyatları da “Oldukça yüksek olmaya devam ediyor.”dedi.

2023 yılının sektör açısından en kötü yıllardan biri olduğunun altını çizen Kartal, palamut, lüfer ve lüferin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

“BALIK ÜRETİM ORANLARI AZALDI, DAHA FAZLA OLAMAZ”

Kartal, bir daha böyle bir dönem yaşamak istemediklerini kaydetti, “Hava koşulları balıkçılığı olumsuz etkiliyor. Eskiden havaların soğuk olması sorunken, artık kışların sıcak olması sorun oluyor. İklim değişikliği deniz balıkçılığının yanı sıra kara tarımını da olumsuz etkiliyor. Balık Üreme oranları azaldı, boyları uzamıyor. Karadeniz’de 26 derece sıcaklıkları görmeye başladık.”sözlerini kullandı.

Bu yıl İstanbulluların balık yerine daha fazla tavuk yemek zorunda kalacağına işaret eden Kartal, şöyle devam etti:

“Hamsi yeme imkanı az ama hamsi fiyatları 120 lira civarında. İstanbul lüferi az da olsa varlığını gösterdi ama çok fazla değil. Bu yıl lüferden beklentimiz daha yüksekti. Bu nedenle lüferin geleceği Balıkçılık sektörü devlete, biz balıkçılara ve vatandaşa bağlıdır.” “Görev düşüyor. Bir an önce sektörün sorunlarına ilişkin daha radikal kararlar almamız ve sürdürülebilirlik adına hızlı adımlar atmamız gerekiyor. Kaybettiğimiz an aleyhimize oluyor.”

“PAZAR VE PAZARDA KÜÇÜK BALIK ALMAYIN”

Kartal, her balığa en az bir kez yumurtlama hakkı verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kartal, vatandaşların balığı daha ucuza ve daha bol tüketebilmesi açısından bunun önemli olduğuna dikkat çekti. “Denizlerin kirliliğe karşı korunması da gerekiyor. Balıkçıların aşırı avlanmaktan kaçınması ve balık boylarına dikkat etmesi gerekiyor. Kaçak avcılık ve kaçak avcılık, balıkçılıktaki en büyük sorunlardan biri.”dedi.

Kartal, tüketicilere de seslendi: “Pazar ve pazarda küçük balık almayın. Böylece balıkçılık kesimini de korumuş olursunuz.”söz konusu.

“ZEHİRLİ ÜFLEME BALIKLARININ KARAYA ÇIKARILMASI BİLE YASAKTIR”

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Deval, kirpi balığının bir kısmı tatlı suda bir kısmı da tuzlu suda yaşayan 200’e yakın türünün bulunduğunu söyledi.

Deval, kirpi balığının zehirsiz türlerinin bulunduğunu ancak zehirli olanlarının büyük tehlike oluşturduğunu belirtti. “Sularımızda 8 farklı türde kirpi balığı bulunuyor ve bunlar Süveyş Kanalı’ndan geliyor. 4’ü zehirli, 4’ünün zehiri yok. Zehirli türlerde ise zehir balığın sadece bir organında bulunmuyor. Ama kanatlarında, kaslarında, sindirim sisteminde ve derisinin altında bile var. Bu nedenle ‘Balığı çok iyi temizliyorum, sonra yerim’ gibi bir hata yapılmamalı. Bu nedenle Bakanlık, balık avlayıp karaya çıkarma yasağını kaldırdı. kirpi balığından.”dedi.

Prof. Dr. Deval, bu balıkların en zehirli türler arasında yer aldığını, Akdeniz havzasında 11 kirpi balığı türünün bulunduğunu belirtti.

Deval, Türkiye’de suların giderek ısınmasının kirpi balığının adaptasyonunu kolaylaştırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Süveyş Kanalı’na giren bu balıklar ilk olarak Hatay ve Mersin’de görüldü. Daha sonra Antalya ve Ege Denizi’ne geçtiler. Şimdi ise Marmara ve Karadeniz’e yöneliyorlar. Aşırı avlanma nedeniyle diğer balık türlerini de azalttık.” ve ortamda sadece bu zehirli balıklar kalmaya başladı.” Zehirli kirpi balığı diğer balık türlerini yerler. Keskin dişleri vardır. Çok çoğalıyorlar. 1 kilogramlık yetişkin kirpi balığının 1 milyon yumurta bıraktığı iddia ediliyor. Yenildiğinde balığın zehiri hızla kendini gösterir. Öncelikle kişinin konuşması kurur, nefes darlığı ve mide bulantısı başlar. “Müdahale edilmezse yarım saat içinde ölüme neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle yenilmemelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu